13 Haziran 2024 - Perşembe

HATAY YEREL BASINI İÇİN ZAMAN DARALIYOR

Her yazdığım yazıda ısrarla Hatay Yerel basının bir an önce toparlanması ve özellikle başta finans sorunu olmak üzere işgücü sorunu için de tartışmalar, seminerler vb çalışmalar yapılarak çözümler bulunması gerektiğini hep söylüyorum.

Yazar - Abdo Uçucu
Okuma Süresi: 5 dk.
Abdo Uçucu

Abdo Uçucu

abdoucucuuu@gmail.com - 5514120960
Google News

Her yazdığım yazıda ısrarla Hatay Yerel basının bir an önce toparlanması ve özellikle başta finans sorunu olmak üzere işgücü sorunu için de tartışmalar, seminerler vb çalışmalar yapılarak çözümler bulunması gerektiğini hep söylüyorum.

 

Okuyan oluyor veya olmuyor...

 

Mental olarak yaşı geçmiş, sektörden alacağını almış gazeteci meslektaşlarım için belki de imkansız gibi görünen çözümler sunuyorumdur...

 

Bu kısmı bilemem...

 

Okuyucunun kendi yorumuna bırakıyorum...

 

Ancak şöyle bir sorun da var ki; Ulusal basında nasıl ki gazeteciler çalıştıkları kurumları bırakıp bireysel anlamda Youtube vb mecralarda Bireysel gazetecilik faaliyeti yürütmeye başladıysa, yerel basında da bu gibi girişimleri yavaş yavaş görüyoruz.

 

Bireysel anlamda dijital dünyanın nimetlerinden faydalanarak isim ve soyisim üzerinden markalaşma çalışmaları ile gazetecelik yapan kişilerin bilmesi gereken çok önemli bir şey varsa o da; hiç bir zaman bir kurum kadar güçlü olamaycaklardır.

 

Netice itibariyle hala büyük sermayeli basın-medya kuruluşları hala tam anlamıyla dijitale geçiş yapmadı. Bu yüzden de dijitale yapılan ciddi bir yatırım da bulunmamakta.

 

Ancak bu geçiş er ya da geç başladığında yaşanacak durum, yerel basında kurumsal gazetecilikten uzaklaşıp bireysel bir isim-soyisim ile var olmaya çalışan gazetecilerin yapılacak olan büyük yatırımların gölgesinde kalacağı ve sönümlenecekleridir...

 

Bu durum özellikle yerel basın düzeyinde faaliyet gerçekleştiren gazeteciler için daha ağır bir şekilde gerçekleşecektir.

 

Bu yüzden özellikle Hatay basını için konuşmam gerekirse gazeteci ve medya çalışanlarını temsil eden STK'ların, şehrin önde gelen iş insanlarının ve eskiden beridir var olan basın-medya kurumlarının bir araya gelmesi ve kurumsal kimliğin dijitale adaptasyonu ve revizesi ile ilgili de çalışma yapmaları Yerel basının gücünü toparlaması ve yenilenmesi açısından ciddi önem arz ediyor.

 

Aslında şimdiye kadar yazdığım yazılarda ortaya koyduğum sorunları derlemek gerekirse;

 

Yerel basının başta finans modeli sorunu bulunmakta. Var olan model sürdürülebilir değil ve zaten yetmiyor.

 

Bir sonraki sorun ise işgücü sorunu ve bu sorun da finans ile fazlasıyla bağlantılı bir sorun.

 

Bir başka sorun ise gazetecilerin ve gazetelerin yeni nesil dijital medyada temsiliyeti ve aidiyeti kapsamında STK'ların yetersizliği. Hali hazırda bulunan basın-medya ile ilgili STK'lar tüzükleri de dahil olmak üzere çok eskilerde kalmış yeni nesil gazeteciliği pek temsil etmiyor, edemiyor.

 

Bugünkü yazıda da bahsettiğim bir diğer sorun ise dijital medyada kendi ismi ve soyismi ile markalaşarak bireysel gazetecilik faaliyetinin yerel basın ölçeğinde sakıncalı sonuçlar doğuracağı ve kurumsal kimlikteki medya kuruluşlarının zayıflayacak olması...

 

Bahsettiğim tüm bu sorunlar depremle birlikte ağır yara alan Hatay yerel basınını daha hızlı ve daha şiddetli etkileyecektir.

 

Peki bunca sorunun düzelme ihtimali veya çözümleri yok mu?

 

Elbette her sorunun bir de çözümü var

 

Öncelikle Hatay'da yayın yapan haber sitelerinin var olan STK'lara belli niteliklerle doldurulmuş formlarla kayıtlarının yapılması. Neticede toparlanması gereken Yerel Basının artık sadece eski basılı gazetelerden ibaret olduğunu düşünüp öyle hareket etmek sektörün ekonomik ve işgücü anlamında gelişimini engeller. Aktif yayın yapan haber sitelerinin STK'ya kaydedilmesi ve organize edilmesi gerekiyor.

 

Kaydı yapılan haber sitelerinin yerel ölçekte STK öncülüğünde künyelerinin düzenlenmesi ve yayın politikaları ile ilgili bilgilendirici çalışmalar yapmak gerekiyor.

 

Genç gazetecilerin kurumlarda yeni nesil gazeteciliği yapmaları yönünde İletişim Fakültesi ile işbirliği yapıp teşvik edilmesi yönünde çalışmalar yapmak.

 

Yerel basında STK'ya üye haber sitelerinin yeni nesil finans modelleri üzerinde fikirler geliştirip topyekün bir finans modelini kampanya olarak yayınlamak. Tabi bu kampanya STK öncülüğünde başta Kamu kurumları yönünde gerçekleştirilmeli ve hemen ardından kitlesel fonlama biçimine geçiş için çalışmalar yapılmalıdır.

 

Ancak bu finans modeli değişikliği kampanya olarak sunulmalı ve o yönde bir çaba sarfedilmeli.

 

Elbette bu bahsettiğim çözümler aslında tamamen yüzeysel olmakla birlikte bir araya gelindiğinde ve fikir alışverişleri yapıldığında daha kapsamlı ve detaylı hale gelecektir.

 

Ülkelerin, bölgelerin, şehirlerin, kasabaların veya köylerin gelişimi, kültürel birlikleri, ekonomileri veya sosyolojileri açısından güçlü bir basına sahip olmaları önem arz etmektedir.

 

Ben bu konuyla ilgili üzerime düşen her görevi yapacağımdan da kismenin şüphesi olmasın...

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.