sohnet islami sohbetler omegle tv türk sohbet dini chat cinsel sohbet

84 YIL VE KAHVALTILAR: GAZETECİLERİN DEĞİŞMEYEN KADERİ...

Hiçbir kahvaltı, hiçbir teşekkür veya hiçbir hediye basın özgürlüğünü, gazetecilerin ekonomik sorunlarını gidermeyecektir.

Gündem Yayın: 10 Ocak 2025 - Cuma - Güncelleme: 10.01.2025 11:32:00
Editör - Abdo Uçucu
Okuma Süresi: 4 dk.
Google News

1946 yılında Çalışan Gazeteciler Günü'nün ilan edilmesi, Türkiye'deki gazetecilerin haklarını koruma çabaları ve basın özgürlüğü mücadelesi ile bağlantılıdır.

1940'lı yıllarda Türkiye'de gazetecilerin çalışma koşulları ve hakları konusunda ciddi sorunlar yaşanıyordu. Gazeteciler, çeşitli baskılara maruz kalıyor ve mesleki hakları yeterince korunmuyordu.

Aradan tam olarak 84 yıl geçmiş…

Aradan tam olarak 84 yıl geçmiş…

Aradan 84 yıl geçmiş olmasına rağmen değişen bir şey olmamış, aksine durumlar daha da kötüye gitmiştir desem çok abartmış olmam…

Aradan 84 yıl geçmiş, gazetecilerin hakları belli değil, basın kartı sorunu var, güvenlik sorunu var, etik sorunu var, sendika sorunu var, ekonomik sorun var...

Var babam var…

Yıl olmuş 2025, dünya hızla dijitalleşirken, serbest gazetecilik hızla yayılırken, bizim ülkemizde hala serbest gazeteciler için ne bir kanun, ne bir yönetmelik, ne de bir tanım mevcut…

Kurumsal medya organlarında çalışan gazetecilerin devletin memuru olması sorunundan bahsetmek bile istemiyorum…

Aradan tam 84 yıl geçmiş…

Doktorların, öğretmenlerin, avukatların, işçilerin veya memurların asgari düzeyde maaş belirlemeleri, sınırlamaları gibi çalışmalar yürütülüyorken, gazetecilerin hiçbir zaman böyle bir durumları olmadı…

Dünyanın neredeyse en önemli gücünü elinde bulunduran gazetecilerin elbette çuvaldızı da iğneyi de kendilerine batırmaları gerektiğini söylemeden de rahat edemem…

Basın özgürlüğü, demokrasilerin vazgeçilmez unsurlarından biridir. Ancak, ne yazık ki günümüzde basın özgürlüğü birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de ciddi tehditlerle karşı karşıyadır. Gazeteciler, halkın doğru bilgiye ulaşması için canla başla çalışırken, sansür, baskı, yasal yaptırımlar ve oto-sansür gibi engellerle mücadele etmek zorunda kalmaktadır.

Bu durum yalnızca gazetecilerin mesleklerini icra etmesini değil, halkın haber alma hakkını da doğrudan etkilemektedir.

Aradan tam 84 yıl geçmiş…

Gazetecilere sansür uygulayan, randevu vermeyen, bilgi vermeyen, halkın bilgi edinme hakkını alenen veya dolaylı da olsa engelleyen yetkililerin, bugün kahvaltılarda, yemeklerde gazetecilere teşekkür etmeleri trajikomik bir durum olmakla beraber, gazeteciler için de utanç tablosu halindedir.

Biz gazetecilerin, basın sektöründeki sorunları ve basın özgürlüğü ile beraber finansal özgürlüğü tesis edebilmek adına toplanmamız, çalıştaylar düzenleyip fikirler üretmemiz  gerekmektedir.

Ama...

Aradan tam 84 yıl geçmiş…

Hiçbir kahvaltı, hiçbir teşekkür veya hiçbir hediye basın özgürlüğünü, gazetecilerin ekonomik sorunlarını gidermeyecektir.

Naçizane yapılan anmalar veya minnetler elbet mutluluk verici fakat gazetecilerin başta ekonomik sorunlar olmak üzere boğuştukları sorunlara farkındalık yaratmak adına bugün bir başlangıç olmalı…

Aradan tam 84 yıl geçmiş ve yazılması gerekenlerin yazılamayışı, yazılması gerekenlerin yazılması sonucunda yaşanan baskılar, ekonomik sorun ve ambargolar, etik problemi, yetişmesi gereken genç gazeteciler ve yeni nesil dijital gazeteciliğe geçiş sorunları derinleşerek artmış, basın sektörünü içinden çıkılmaz ve itibarsız bir konuma getirmiştir.

Aradan tam 84 yıl geçmiş…

Bugün 10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü…

Aradan tam 84 yıl geçmiş…

Değişen sadece yıllar olmuş…

 

 

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.