CHP'DE KURULTAY GÜNÜ! İKİ İSİM SON ANDA GENEL BAŞKANLIK YARIŞINDAN ÇEKİLDİ
CHP'nin 38. Olağan Kurultayı, Ankara Spor Salonu'nda saat 10.00'da başladı. Genel başkanlık için Kemal Kılıçdaroğlu ve Özgür Özel yarışıyor; İlhan Cihaner ve Örsan Öymen adaylıktan son anda çekildi. Cihaner, "Bu anti demokratik yarışın parçası olmayı reddediyoruz" ifadelerini kullandı. Öymen ise, "Kurultay, partideki bozuk düzenin bir parçası veya uzantısı olanların yarışına dönüştürülmüştür" dedi. İ
Son Dakika: CHP'de kurultay günü! İki isim son anda genel başkanlık yarışından çekildi, işte tüm detaylar
Bugüne kadar 7 genel başkanın görev yaptığı CHP'de 1368 kurultay delegesi, yeni genel başkanı belirlemek için sandık başında. Genel başkanlık için Kemal Kılıçdaroğlu ile CHP Grup Başkanı Özgür Özel yarışıyor. Eski milletvekili İlhan Cihaner ve eski PM üyesi Örsan Kunter Öymen ise son anda yarıştan çekildi.
KURULTAY 2 GÜN SÜRECEK
100. yaşını kutlayan CHP'de bugüne kadar 19'u olağanüstü olmak üzere 56 kurultay gerçekleştirildi. CHP'nin 38. Olağan Kurultayı ise bugün ve yarın Ankara Spor Salonu'nda yapılacak. Divan başkanlığını Ekrem İmamoğlu'nun yapacağı kurultayın ilk günü genel başkan, ikinci günü Parti Meclisi (PM) ve Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) seçimi yapılacak.
GENEL BAŞKANLIĞA ADAY OLABİLMEK İÇİN 65 DELEGENİN İMZASI GEREKİYOR
Yeni genel başkanı ve PM üyelerini belirleyecek 1368 kurultay delegesi, kurultay için imza atmaya başladı. CHP Genel Başkanlığı'na aday olabilmek için 65, Parti Meclisi üyeliğine aday olabilmek için de 10 delegenin imzası gerekiyor. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun delegeler tarafından yeniden aday gösterilmesi, Manisa Milletvekili Özgür Özel'in de aday olabilmek için yeterli sayıya ulaşması bekleniyor.
İlhan Cihaner
CİHANER: BU ANTİDEMOKRATİK YARIŞIN PARÇASI OLMAYI REDDEDİYORUZ
Kurultayda; CHP Genel Başkanlığı için Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP Grup Başkanı Özgür Özel yarışıyor. Önce eski milletvekili İlhan Cihaner, ardında da eski PM üyesi Örsan Kunter Öymen adaylıktan çekildi. Aldığı kararla gündem yaratan Cihaner, "Yoğun bir medya manipülasyonu ile güç algısı yaratılarak kurultay süreci yalnızca iki kişinin yarıştığı 'siyasetsiz' bir psikolojik savaşa dönüştürülmüştür. 'Vatan Cephesi' katılımlarını andıran imza açıklamaları baskıya dönüştürülerek diğer aday adaylarının demokratik temsilleri engellenmiştir. O kadar ki 'diğer adaylara imza desteği verileceği' dedikoduları yayılarak bizlere destek olan delegelerimizin destekleri şaibeli hale getirilmiştir. Bu anti demokratik, siyasetsiz ve kişilere indirgenmiş yarışın parçası olmayı reddediyoruz" ifadelerini kullandı.
Örsan Kunter Öymen
ÖYMEN'DEN ZEHİR ZEMBEREK SÖZLER
Adaylıktan çekilen bir diğer isim olan Örsan Kunter Öymen sert bir açıklamada bulundu. Öymen; "CHP 38. Olağan Kurultay süreci ne yazık ki medya ambargosu, adaylık imza tekeli, delegeye yönelik baskılar gibi uygulamalar nedeniyle, anti-demokratik bir ortamda gerçekleşmiştir. Kurultay, partideki bozuk düzenin bir parçası veya uzantısı olanların "yarışına" dönüştürülmüştür. Bu nedenle CHP Genel Başkan Aday Adaylığı'ndan çekilmeye karar verdim. Bu kurultayda; kim kazanırsa kazansın, kaybeden ne yazık ki CHP ve Türkiye olmuştur" dedi.
SALONA GİRİŞTE YOĞUN İLGİ
Öte yandan; partililer sabahın erken saatlerinden itibaren salonu doldururken, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, Genel Başkan Adayı Özgür Özel ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu saat 11.15 civarında Arena Spor Salonuna giriş yaptı. Özel'in salona giriş anında 'Ey Özgürlük' şarkısı çaldı.
Kılıçdaroğlu ve Özel yan yana oturdu
İMAMOĞLU DİVAN BAŞKANI SEÇİLDİ
Kurultayın açılışının ardından Divan Başkanlığı'na önerilen İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu oy birliği ile Divan Başkanı seçildi. Kürsüye çıkan İmamoğlu konuşma yaptı; "Bugün, Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılının bu ilk günlerinde, bizi yine hayati bir görev bekliyor... Bugün, Cumhuriyet ve demokrasinin ilke ve idealleri etrafında yeniden milletçe kayıtsız ve şartsız buluşmaya ihtiyacımız var. İnançlara saygılı laikliğin, herkesi özgürleştiren o güçlü teminatını eksiksiz biçimde hayata geçirmeye ihtiyacımız var. Bu topraklarda yaşayan her bir yurttaşı eşit ölçüde değerli ve saygın görmeye dayalı bir toplumsal bütünleşmeye ihtiyacımız var. Ülkemizi zenginleştirmeye ve zenginliklerimizi adil biçimde paylaşmaya ihtiyacımız var. Gücünü demokrasi ve hukuka bağlılıktan alan, etkili bir sosyal devleti yeniden inşa etmeye ihtiyacımız var. Bunları gerçekleştirmek için gereken her şey Cumhuriyet Halk Partisi'nin 100 yıllık tecrübesinde, genetik kodlarında ve hafızasında bütün tazeliği ile duruyor."
KILIÇDAROĞLU: TÜRKİYE'DE HİÇBİR PARTİYE NASİP OLMAYACAK BİR TARİHİ YAŞIYORUZ
Divan Başkanı İmamoğlu'nun konuşmasından sonra kürsüye CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu çıktı. Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarından satır başları şöyle; "Değerli yoldaşlarım; bu yıl partimizin yüzüncü yılı. 100 yıllık tarihimiz içinde yılmadık, direndik. Türkiye'de hiçbir partiye nasip olmayacak bir tarihi yaşıyoruz. CHP'yi 100 yıl yaşatan gerçek, kuruluşunun savaş meydanlarında Kuvâ-yi Milliyecİlerin kurduğu bir partiyiz. Biz hiçbir evladımızın yatağa aç girmemesi için mücadele eden bir partiyiz. Herkesin kimliğine, yaşam tarzına saygı duyan bir partiyiz.
"PARTİNİN YÜKÜNÜ TAŞIYAN ÖRGÜTLERDİR"
Bizim kurultaylarımız her türlü düşüncenin özgürce tartışıldığı kurultaylardır. Tartışmaları zaaf olarak gören değil, canlılık olarak gören bir gelenekten geliyoruz. Onların kurultayları ise haber değeri taşımaz. 3 temel noktayı ifade edeyim. Bir; partinin yükünü taşıyan örgütlerdir. Dolayısıyla örgütler partimizin temel taşlarıdır. İki; hiç kimse örgütün otoritesini, gücünü dayanışma ruhunu asla tartamaz. Üç; ben dahil hiç kimse kendisini partinin üzerinde göremez.
"SIRTIMDA HANÇERLERLE SEÇİME GİRDİM"
6 parti bir araya geldik. Ülkeyi nasıl yöneteceğimiz için oturduk çalıştık. Ortak mutabakat metni hazırladık ve halkımızla paylaştık. Güçlendirilmiş parlementer sistem için çalışmalar yaptık. İş, cumhurbaşkanlığı adaylığının seçilmesine gelince masadan kalkmalar ve masaya geri dönmeler geldi. Sırtımdaki hançerlerle seçime girmek zorunda kaldım. Usta Nazım'ın dediği gibi ateşi ve ihaneti gördük ama yılmadık, yıkılmadık. Yapılan bütün kumpaslara, yalana dolana rağmen, çalıştık, yılmadık, yıkılmadık asla ve asla boyun eğmedik. Yolu doğru olanın yükü ağır olur, hançerle beraber yükümüz ağırdı. Beni asıl üzen sırtımdaki yük değil sırtımdaki hançerlerdi. Seçim bitti, kazanamadık.
"EN BÜYÜK DEĞİŞİMİ YAŞAYAN PARTİ CHP'DİR"
Daha nefes alamadan değişim söylemleri başladı. Değişim söylemlerini dillendirenler uzun süredir değişmeyenlerdi. Ama seçimden sonra ilk işim onları değiştirmek oldu. Hayatın kendisi değişir zaten. En büyük değişimi yaşayan parti CHP'dir. Örneğin ne diyorlardı? Bu CHP varya, Sivas'ın ötesine gidemiyordu diyorlardı. Peki bugün, bugün oralardan milletvekili çıkardık. Hangi değişimden söz ediyorsunuz? Girilemeyen yerlere girdik. CHP Türkiye coğrafyasının her yerinde konuştu, tartıştı. Değişimin içinde olanlar değişimi fark edemezler. Asla yan yana gelemez dedikleri insanlarla yan yana geldim, kucaklaştım. Dilimizi değiştirmek zorundaydım. Biz sadece muhalefet eden bir parti görünümündeydik. Ama öyle köklü bir değişim yaptık ki Türkiye'nin en temel sorunlarına çözüm üreten bir parti olduk. Biz hangi sorun varsa Türkiye coğrafyasında o sorunlara akılcı çözümler üreten tek partiyiz.
"BUNLAR SAĞIN DA SOLUN DA NE OLDUĞUNU BİLMİYORLAR"
'CHP sağa kaydı' diyorlar. Bunlar, sağın da solun da ne olduğunu bilmiyorlar. Çok açık ve net söylüyorum: CHP, halkın partisidir, 6 okumuzdan birisi halkçılıktır. Avrupa'nın en güçlü sosyal demokrat partisi, CHP'dir.
"BİR SONRAKİ KURULTAYDA ADAY OLMAYACAĞIM"
Bay Kemal'in yol arkadaşı olmak için vefalı olacaksın. Bay Kemal'i arkadan hançerlemeyeceksin. Değişim, dönüşüm nasıl olacak dünya görecek. Yeniyi, güçlü bir şekilde inşa edeceğiz. Köklü bir değişime beraber imza atmış olacağız. Hukuksal normu örgütümüz belirleyecek. İnşallah bir sonraki kurultayda sizlerin arasında oturup, seçilen yeni genel başkanımı alkışlayacağım."