''AMİK OVASINA ENKAZ DÖKMEK EKOLOJİK SALDIRIDIR''
CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, Amik ve Arsuz ovalarının 2016 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla 5403 Sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu’nun 14. Maddesi gereğince büyük ova koruma alanı olarak sınır tespiti yapılmasına rağmen, bugün enkaz kaldırma çalışmalarında moloz yığınlarının sulak tarım arazilerine dökülmesinin tarımı bitirmeye yönelik ekolojik saldırı olduğunu söyledi.
Yaşanan depremde en ağır hasar alan Hatay’da iklim krizinden kaynaklı kuraklık, toprağın tuzlanması gibi sorunların yanı sıra depremin etkilerinden kaynaklanan tarımsal üretimde sıkıntıların yaşandığını hatırlatan Kara, “Samandağ da depremden önce üç adet pompa ihtiyacı karşılarken deprem sonrasında dokuz pompanın temin edilmesine karşın ihtiyaca cevap vermiyor. Meyve bahçelerinin ve tarım alanları yeterince sulanamıyor” diye konuştu.
İklim krizinden kaynaklanan aşırı sıcaklık sorununun etkisiyle tarım sektöründe verimliliğin en alt seviyelerde seyretmekte olduğunu vurgulayan Milletvekili Kara, “Arap ülkeleri ve Orta Asya Türk Cumhuriyetleri’nde önemli bir pazara sahip olan narenciye ürünlerinin verimliliği ülke ekonomisi açısından da çok önemlidir. Trafoların yıkıldığı, sulamanın yapılamadığı tarım arazilerinde çiftçiler üretim yapmak için mücadele ederken onları kaderlerine terk edemezsiniz. Üretimin devamlılığı açısından depremzede çiftçilere gerekli desteğin sağlanması devletin sorumluluğundadır” dedi.